Om te leren vliegen is een beginnerstoestel zeer geschikt, of het nu een vliegtuig is, een helicopter of een drone.

Vliegtuig

Idealiter zetten aspirant vliegers hun eerste stappen met een toestel uit foam (piepschuim), met de vleugel boven op de romp (hoogdekker), een voldoende grote wingspan (stabiliteit) en een electrische motor (werkt altijd). De foam laat toe om makkelijk herstellingen uit te voeren in geval van een onzachte landing / crash. Een hoogdekker biedt een maximum aan stabiliteit / rust tijdens de eerste vluchten doordat het zwaartepunt onder de vleugel hangt. In het algemeen geldt hoe groter de wingspan, hoe stabieler / makkelijker  / rustiger het vliegtuig. Een span van 1,4 – 2 meter is aan te bevelen, rekening houdend met de mogelijkheden van transport. Een electrische motor is betrouwbaar en werkt altijd, in tegenstelling tot methanol of benzine motoren die een additionele complexiteit toevoegen (weersafhankelijk, afstelling, koeling, smering).

Voorbeelden van beginnerstoestellen :

 Multiplex Easystar / Hobbyking Bixler  FMS Piper Cub  E-flite Apprentice

Electronica

Elk Radio Controlled toestel wordt bestuurd door een zender die signalen stuurt naar een ontvanger in het toestel. De zender (radio) stuurt radiosignalen op een bepaalde frequentie naar het toestel, waar de ontvanger de radiosignalen interpreteert en omzet in stuursignalen voor de servo’s en de motor(en). De servo’s bedienen de stuurinrichtingen (roeren van vliegtuig, hellingshoek van helicopterbladen, instellingen van verbrandingsmotoren). Moderne zenders zenden radiogolven op 2,4 GigaHertz, met de nodige aanpassingen en intelligentie om een stabiele en betrouwbare verbinding tussen de zender en ontvanger te creëren en te behouden.

Kwaliteitsmerken qua zenders en ontvangers zijn Futaba (https://www.rc.futaba.co.jp/english/index.html), Spektrum (http://www.spektrumrc.com/), Multiplex (http://www.multiplex-rc.de).

Een goede praktijk is om een zender en ontvanger van dezelfde fabrikant aan mekaar te koppelen en omwille van de veiligheid en de waarde van het RC toestel. Besparen op (de kwaliteit van) de electronica is meestal geen goed idee.

Sommige beginnerstoestellen worden geleverd met een zender en ontvanger inbegrepen. Dikwijls hebben deze beperkte mogelijkheden of kunnen slechts aan één toestel tegelijkertijd worden gekoppeld. Een alternatief is om een tussenmodel (geen beginners model, maar ook geen professioneel model) aan te schaffen waarmee meerdere toestellen kunnen worden bestuurd. Dit laat toe om de zender gewoon te worden, de mogelijkheden te beheersen en er een aantal jaren van te genieten.

RC-Simulator

Voor beginnende piloten is de aanschaf van een simulator een goede eerste stap alvorens met een echt toestel erop uit te trekken.
Voor ervaren piloten kan een simulator een aanvulling zijn om de vaardigheden aan te scherpen, acrobatische maneuvers uit te proberen of simpelweg te kunnen vliegen bij slecth weer. De meeste RC simulatoren laten toe om de eigen zender te koppelen en een realistische vliegervaring te beleven.
De voornaamste RC simulatoren zijn RealflightAerofly
Daarnaast zijn er nog wel andere alsook gratis RC simulatoren, doorgaans met een beperktere fuctionaliteit of grafische kwaliteiten.
Multiplex biedt een gratis simulator bij zijn toestellen: https://www.multiplex-rc.de/produkte/rc-zubehoer/flugsimulator/

Timber X Airplane

Vliegen met instructeur

Geinteresseerden kunnen contact opnemen met de voorzitter of aanwezige bestuursleden die hen in contact zal brengen met een instructeur van de club.  De instructeur zal de aspirant vliegers de basiskennis van het vliegen alsook de nodige veiligheidsaspecten aanleren. Tot wanneer de instructeur de leerling in staat acht veilig zelfstandig te vliegen, zal de instructeur de leerling bijstaan bij de eerste vluchten.